Livsstil Nöje 

Jönköpingskomikern i nyhetsmorgon om sin föreställning ”Guds bästa barn”

Berättar om sin bakgrund i frikyrkliga sammanhang i Jönköping. ”Jag var väldigt anti HBTQ, feminism och sådana saker”.

I tisdags gästade komikern Eric Sporrong nyhetsmorgon där han berättar om sin föreställning ”Guds bästa barn” som han nu turnerar med i flera svenska städer. Under intervjun berättar Eric bland annat om hur han blev en del av kyrkan, att skriva humor om tro och hur han tillslut valde att lämna kyrkan.

Erics engagemang i kyrkan var inte något han fått från sin familj utan kom under gymnasietiden då han sökte ett sammanhang.

– Mycket kan nog förklaras av Jönköping som stad… där är det väldigt lätt att hamna i kyrkan eftersom det är ett väldigt starkt sammanhang, säger Eric Sporrong

Bland annat var Eric emot både HBTQ och feminism samt förnekade evolutionsteorin. Hans väg ut ur kyrkan började när han på facebook såg en artikel som argumenterade för feminism. När han öppnade artikeln med stor tveksamhet började han ifrågasätta sina egna åsikter.

– Det här kan man ju inte vara emot, det är ju bara sunt förnuft, säger Eric Sporrong

Att skoja om religion är något som redan gjorts och föreställningens syfte är inte att ge sig på en gudstro eller religion menar Eric Sporrong. Enligt honom är föreställningen självutplånande och endast handlar om hans erfarenheter under sin tid i kyrkan.

– Jag försöker bara skämta om alla tokiga grejer jag har gjort och tyckt, säger Eric Sporrong

Han berättar att han inte vill att någon går därifrån och känner sig utpekad eller kränkt. Samtidigt visar Eric förståelse för att gudstro är något personligt och det är lätt att människor kan ta illa upp. Efter en föreställning i Norrköping fick Eric höra att ett par lämnat föreställningen under paus och sagt ”snarare satans avkomma”.

Eric avslutar sin turné på Jönköpings Teater den andra november.

Related posts