Nyheter 

Jönköpings Kommun agerar efter våldsdådet på Öxnehaga

Efter söndagens skjutning på Öxnehaga i Huskvarna mobiliserar nu flera aktörer i kommunen arbetet för att sprida trygghet. Kommunen samlar nu aktörer för att se vilka insatser som kan genomföras på kort och lång sikt. -Det finns inga enkla lösningar, det är ett batteri av olika insatser som behöver komma till, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsdirektör i Jönköpings kommun.

Det var på natten till söndagen som polisen larmades till Öxnehaga i Huskvarna. På plats hittades en man i 20-årsåldern med allvarliga skador. Skadorna tyder på att han blivit skjuten. Polisen utreder just nu om det finns kopplingar till gängkriminella konflikter.

Företrädare för Jönköpings kommun och det kommunala bostadsbolaget Vätterhem samverkar med polisen kring säkerhetsfrågor och lägesbilden i området. Vätterhem gick i söndags kväll ut med information till hyresgäster i området om vad de vet och hur de kommer agera framåt.
-Vårt fokus är att hantera den oro och de frågor som nu uppstår, säger Raymond Paska, VD för Vätterhem, i ett pressmeddelande.

Kommunen har dessutom samlat bland annat säkerhetsavdelningen, socialtjänsten och företrädare för skola-, kultur- och fritid för att se vilka kommunala insatser som kan genomföras på både kort och lång sikt. I nuläget rör sig nattvandrare, polis, fältgruppen och anställda vid fritidsgårdar i området. Detta för att minska oron för de som bor i området, samt för att förebygga brott. Idag, torsdag, stod representanter från Vätterhem och Polisen i Öxnehaga Centrum för att informera och synas i arbetet med brottsförebyggande åtgärder.

”De vuxnas närvaro är väldigt viktig därute” – Mazar Alijevski

Mazar Alijevski menar att den organiserade kriminaliteten kryper närmare samhället hela tiden och att det måste finnas alternativ för att bryta ett destruktivt liv. Han menar att långsiktiga lösningar på problemen inte handlar om exempelvis hårdare straff, utan handlar mer om att jobba med människorna i de berörda områdena.
-Allt hänger ihop. Att ha förutsättningar och möjlighet till skola eller arbete, trygga hemförhållanden och en meningsfull fritidsaktivitet är avgörande för en gynnsam livsstil.

Mazar Alijevski vill understryka att Jönköpings län fortfarande är relativt tryggt, om man jämför med många andra platser i Sverige.
-Just därför är dessa förebyggande insatser viktiga, innan det är för sent.

Foto: Martin Thor

Related posts