Omsorgsarbete fortsätter att krocka med dygnsvila – ”Det funkar inte”

EU:s arbetstidsdirektiv som implementerades i Sverige 2023 fortsätter att vara problematiskt för personal inom omsorgsarbete. Camilla Ekström, med över 20 års erfarenhet i branschen, delar sitt perspektiv.

Dygnsvilan, som föreskriver en minimum tids vila av 11 timmar, fungerar och uppskattas av många men anses också vara begränsade och problematiskt av andra. Inom arbeten som har oregelbundna arbetstider är det svårt att anpassa sig till systemet, vilket leder till ökad arbetsbelastning och personalbrist. Detta är fallet inom många omsorgssektorer, där mer än bara personalen drabbas.

Camilla Ekström, 53, arbetar inom ett grupphem och delar hennes frustrationer.
— Mängden av planering som krävs har ökats och man måste alltid ha koll på hur många timmar man har arbetat för att få ihop schemat, berättar hon.

De assisterade drabbas med

En av de största tragedierna som har uppstått från regeln är att det har gjort det nästan omöjligt att resa med de assisterade, då det överskrider vilotiden.
— Vi har alltid planerat in resor med alla i grupphemmet, och det är synd att det inte längre är genomförbart. Det var deras favorit aktivitet, något de alltid kunde se fram emot.

”Långsiktigt går det inte”

Med långa arbetstider, bråk bland personal och abrupta uppsägelser försämras kvalitén av arbetet. Camilla kräver en förändring.
— Jag förstår konceptet av dygnsvilan, men det kan tyvärr inte appliceras på ett bra sätt inom omsorg. Antingen får systemet ändras eller får vi bestämma våra egna tider, som ett undantag till regeln.

Dygnsvilan fortsätter att debatteras på en politisk nivå, och det återstår att se hur det kommer förändras.