Livsstil 

Louise Berg, konstnären som var tvungen att hjälpa sig själv när samhället övergav henne.

Louise Berg är egenföretagare och konstnär. Hon jobbade som projektledare men när hon fick utmattningsdepression och blev arbetslös fick hon tänka om. Livet blev mycket svårare och hon behövde länge kämpa med Försäkringskassan och arbetsförmedlingen samtidigt som hon gick igenom en depression. I denna oroliga period i hennes liv hittade hon sin passion inom konst och insåg att detta var det hon var menad att göra.

Efter 25 år av att vara allt från Kundansvarig till Projektledare blev Louise Berg utbränd, hennes arbetsplats och kollegor lyssnade inte på vad hon kom med, de var inte aktiva på hennes möten och helt enkelt ignorerade henne när hon kom till fikarummet. Men i stället för att krympa ihop försökte Louise Berg att bevisa hennes förmågor och jobbade ännu hårdare. Detta var inte första gången Louise hade fått uppleva den mörka sidan inom ett företag men det var den gång som gjorde att bägaren rann över. Hennes hjärna kunde inte längre hålla i kapp, det var svårt att en komma upp på morgonen och hennes vilja som vanligtvis var så stark hade försvunnit. Louise Berg gick till en läkare som diagnostiserade henne med utmattningsdepression och sjukskrev henne.

Hon var sjukskriven i ett halvår tills Försäkringskassan tyckte att det var tillräckligt och att hon nu skulle börja jobba igen, men hennes utmattningsdepression var inte borta och hon mådde inte bättre, men hon hade inget annat val än att försöka hitta ett jobb. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Arbetsmarknaden för en medelålderskvinna som varit sjukskriven var tuff hon var tvungen att gå med i arbetsförmedlingen och gå på deras föreläsningar. Arbetsförmedlingen hjälpte inte Louise Berg allt de försökte lära henne visste hon redan. Hon hade tjugofem års erfarenhet och hon visste hur företag fungerade, men de tog inte hänsyn till det och satte henne med alla andra. Louise hade nu hamnat i en ond cirkel hennes mående var inte bättre, hon kunde inte hitta ett jobb, arbetsförmedlingen fick hennes att känna sig mindervärdig och Försäkringskassan pressade henne. Detta fick hennes mående att bli sämre och sämre, tills hon en dag såg hennes dotter sitta och måla.

Och så frågade jag henne, kan jag få låna dina vattenfärger, och jag har inte kunnat sluta måla sen den dan.

– Louise Berg
Louise Berg i hennes studio.

Den upptäckta passionen

Allt började med att hon lånade sin dotters vattenfärger men det var tillräckligt för att väcka en passion inom henne. Louise Berg hade spenderat 25 år i olika företag där hon hoppat runt från personal till kunder till projekt där hon gav allt hon hade och lite till. Hon vet hur företag och affärslivet fungerar men att gå från affärskvinna till konstnär är nytt och vägen dit var svår.  Louise Berg spenderade tre år av arbetslöshet där hon blev kastad fram och tillbaka mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Under dessa tre år blev hennes utmattningsdepression inte bättre hennes mående och självförtroende hade i stället blivit sämre. Det som hjälpte henne under denna tid var hennes konst.

Det var en härlig känsla för jag kunde fokusera på något som gav mig glädje, eller som gav mig ro

– Louise Berg

Men när ens självförtroende har blivit nedtryckt av systemet man fastnat i krävdes det mer än bara en passion för att måla. Under de tre år av arbetslöshet såg Louise Berg på hennes konst som en hobby. Hon trodde inte på sig själv och sin konst även om hennes familj och vänner försökte övertyga henne om hennes talang. Till slut kände Louise Berg att hon ville åtminstone testa, hon ville se om hon faktiskt kunde bli konstnär istället för att ångra att hon inte ens försökte när hon blivit äldre. Hon bestämde sig för att ta hennes konst seriöst, slutade behandla det som en hobby och behandlade det i stället som en karriär. När Louise Berg började tänka på hennes konst som hennes nya jobb väcktes en ny eld inom henne och hon insåg att detta var egentligen vad hon skulle göra.

Skapade sin egen väg.

Louise Berg var äntligen på rätt väg, hon hade hittat sitt jobb även om det inte är ett vanligt kontorsjobb var det vad hon ville göra. Med de erfarenheter och kunskaper hon lärt sig började Louise Berg jobba med sitt varumärke. Hon skapade kontakter med andra konstnärer eller med personer där hon kunde ställa ut sin konst i deras lokal. Hon började även ställa ut sin konst i gallerier och jobbade med att sälja hennes konst. Samtidigt som hon gjorde detta byggde hon upp sina sociala medier och fixade så hon även kunde sälja sin konst digital. För Louises Berg var hennes konst ett jobb men arbetsförmedlingen och Försäkringskassan delade inte den åsikt och fortsatte att pressa henne till att skaffa ett jobb. Men hon hade precis börjat jobba med det hon brinner för och hon hade inte tänkt ge upp det för att gå tillbaka.

Men sen så tänkte jag bara, nej, jag vill inte tillbaka till den här tuffa, hårda businessvärlden jag vill inte mer. Efter några år och efter jag slitit med att söka jobb och försöka komma igång igen så bara, nej, jag skiter i det här jag ska göra det jag vill.

– Louise Berg

Hon kom då på att det ända sett att äntligen komma ifrån arbetsförmedlingen och Försäkringskassan är att starta ett eget företag. Louise använde sig av all den kunskap hon lärt sig innan och startad hennes företag Paintings4you. Detta var inte första gången Louise Berg har startat eget så hon visste exakt vad hon skulle göra och vid 2020 etablerades Paitings4you och Louise Berg slapp äntligen pressen hon fick av Försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Idag varier Louise Berg hennes tid med bokföring och annat som behövs för Paintings4you och att faktiskt måla. Louise Berg hade tur att hittat något som hon brinner för som kunde hjälpa henne att stå ut med den situation hon fastna i, en tur som inte alla har. Hennes erfarenhet med företag och affärslivet gav henne även en oväntad fördel, en fördel som gjorde att hon kunde komma ifrån Försäkringskassan och arbetsförmedlingen som i fem år bara förvärrade hennes utmattningsdepression.

Efter att ha målat i sju år var det längesen hon använde sig av dotterns vattenfärger och papper. Så fort dottern flyttade ut gjorde hon om hennes rum till en studio som nu är har fler tavlor än man kan hänga upp, akvarellfärg som täcker bordet och en vägg fylld med penslar. Det är i denna studio Louise berg spenderar det mesta av hennes tid, i hennes helt egna värld där hon är helt fri och kan glömma bort den press som hon fortfarande kämpar med.

Related posts