Livsstil 

Från gatuhund i Rumänien, till adoption i Sverige

Amanda och hunden Fido. Fido är en adoptivhund ifrån Rumänien

Vägen till ett nytt liv – en sann historia om gatuhundar och gatukatters hopp om nytt hem

Organisationen Hundar Längtar hem har sedan 2021 hjälpt rumänska hundar och katter att få nya hem i Sverige. 117 hundar och katter har fått nya hem genom organisationen. Amanda Larsson och Emil Backlund är två som har adopterat deras hund genom organisationen. Här är Amandas historia om hur de adopterade Fido

Amanda Larsson möter upp mig på tågstationen i Nässjö. Vi går tillsammans genom staden för att komma hem till hennes och sambon Emil Backlunds lägenhet. Inne i lägenheten väntar deras hund Fido och kaninen Darin. Fido är en svartvit hund, som inte verkar skygg för mig som främling. Han luktar på min hand och låter mig sedan klappa honom. Fido har en unik historia jämfört med andra svenska hundar. Han är adopterad från Rumänien genom organisationen Hundar längtar hem. Jag och matten Amanda sätter oss i vardagsrummet och hon börjar berätta om hur hon adopterade Fido. 

– Vi skaffade vår hund genom en adoptionsorganisation som heter Hundar Längtar hem och det var genom en slump som vi hittade organisationen.

Hon visste om att en av hennes vänner adopterade en hund från Rumänien genom en annan sida som hette Hundar söker hem. Men den sidan blev nerlagd, då den tidigare huvudansvarige på sidan hade gått bort. Så Amanda var tvungen att hitta en annan sida för rumänska omplaceringshundar.

Här beskriver Amanda om hur hon hittade sidan och om ansökningsprocessen

Då Amanda är en student i Jönköping och då bodde i Vårgårda, så ville hon flytta närmare Jönköping för att ha en närmare distans till skolan. Men då hon och sambon Emil inte visste vart de skulle flytta någonstans, försvårade det ansökningsprocessen för en annan hund. Det gjorde att de inte fick den hunden. Men de fick tillåtelse av organisationen att höra av sig igen, så fort att de visste vart de skulle flytta. Adressen blev då Nässjö och då valde de att göra ytterligare en intresseanmälan. Den här gången på hunden Fido, som tidigare hade namnet Filip. 

– Fido dök upp på hemsidan kort därefter att förra hunden blev bokad. Fido hade så genomsnälla ögon så att jag tänkte: Nej honom tar vi!, säger Amanda och fnissar till.

Fido, som tidigare hade namnet Filip

Intresseanmälan gjordes under juni 2022 och de hämtade sedan upp Fido i Värnamo två månader senare. De hade en känsla av nervositet när dagen kom för att de skulle hämta Fido. Hör henne berätta om varför de var nervösa här nedan.

Klockan elva bestämmer Amanda sig för att ta ut Fido på en promenad. Hon tar på Fido ett ljusblått koppel och vi går sen ut genom porten. Vi går genom staden och pratar om Nässjö som stad. Ute på promenaden kommer vi till en sjö och hon bestämmer sig för att gå runt sjön. Då fick jag en fundering kring hur har Fido utvecklats sedan han blev adopterad av Amanda och Emil. 

– Fido var väldigt lugn de första veckorna. Eftersom plugget började i augusti för mig igen, så fick min syster passa Fido när jag väl inte kunde vara hemma. Så han hade det väldigt bra hemma. Men i början var han inte bra på att äta, men det är ju ganska normalt, då han var adopterad från en helt annan miljö. Även hans energi tycker jag har ökat, speciellt när vi går ut på långa promenader. Då kan han och Emil typ springa iväg. Alltså typ kuta ifrån mig och så går jag bakom en kilometer typ. Men han är ju ibland en soffpotatis, det är han, säger Amanda under promenaden.

Även bemötandet med andra hundar är något som gör mig nyfiken. Eftersom han är från ett helt annat land, där han också var en gatuhund, så kanske Fido uppvisar en annan form av personlighet till skillnad från andra svenska hundar. Men Amanda har inte upplevt några större problem. Det är väldigt olika från hund till hund menar Amanda.

– Det har ju varit väldigt olika och det beror ju på hur den andra hunden beter sig, för att Fido skäller inte på den andra hunden, om han inte blir skälld på först. Men han sköter sig ganska bra, han är väldigt lugn. Men man märker lite på den andra hunden för att beroende på hur den hunden agerar avgör hur Fido agerar. Ibland har vi mött hundar som är jättesnälla, där de också luktar på varandra. Men sen har vi mött hundar som skäller på Fido och Fido bara vill därifrån. Men Fido kan tycka att stora hundar är lite obehagliga, det vet jag. Dem kan han morra åt ibland. Men om jag eller Emil skulle klappa den hunden, så skulle han veta att den hunden verkar jättesnäll liksom, säger Amanda under promenaden. 

Amanda berättar slutligen innan vi skiljs åt, att alla som går runt med tankarna att skaffa en hund, borde fundera på att adoptera en omplacerad hund eller en rescue hund. Istället för att köpa en hund genom en hunduppfödare. Eftersom det är sådana hundar som behöver mest hjälp och nya hem från en tid ute på gatan.

Organisationen Hundar Längtar hem, är en svensk ideell och politisk obunden organisation som sedan 2021 hjälpt rumänska gatuhundar och gatukatter att bli adopterade. De ställer flera krav till framtida adoptivhem. Bland annat måste den som adopterar en hund eller katt vara minst 20 år gammal och husdjuret ska välkomnas av hela familjen. Att adoptiv-hemmet förstår att det krävs tid och tålamod för en gatuhund/katt att anpassa sig till sitt nya hem. Orsaken är att husdjuret har gått igenom ett trauma från sin tid ute på gatan. Samt att hundar längtar hem äger rätten att återta hunden, om de finner att hunden inte behandlas väl eller far illa.

Related posts