Livsstil 

Hon stickade innan det var coolt

Stickning är en stark trend i Sverige just nu. Kanske på grund av den rastlöshet många kände under pandemi-åren, eller för att årets julklapp är “det hemstickade plagget”. Studenten Emma Johansson har i alla fall hållit på längre än så. 

Emma, som bor i Jönköping, stickade sina första maskor som femåring. Sedan dess har hon stickat allt från små baby-vantar till stora tröjor. Allt började med en entusiastisk mormor som visade henne hur hon skulle göra. 

– Det är nog helt och hållet hennes förtjänst att jag stickar än idag, säger Emma.

I huvudsak är det för nöjes skull som Emma stickar på fritiden. Samtidigt menar hon att det också är skönt att slippa handla kläder.

– Jag köper aldrig kläder online. Det är mycket roligare att göra dem själv, säger hon. 

På senare tid har dock Emma märkt att stickning blivit svårare att ägna sig åt. I takt med att fler vill sticka har det börjat bli brist på garn i butikerna. Just nu kan inte Emma sticka det plagg hon hade tänkt, eftersom hon inte får tag på det garn som hon vill ha. 

– Det är mindre garn på hyllorna nu, både online och i butikerna. Det är kul att fler vill hålla på med det, men samtidigt tråkigt att jag inte kan välja garn på samma sätt som tidigare, säger Emma. 

Dessutom är det inte en särskilt billig hobby. Även om man genom stickningen kan undvika att köpa färdiga plagg, är inte materialet gratis. Det är också tidskrävande och kräver både tålamod och precision. 

– En fin ulltröja är billigare att göra själv, men det betyder inte att det är billigt. Man får se till att sticka långsamt så man inte ger sig på nya projekt, säger Emma och skrattar.

Emma rekommenderar fler att börja sticka, trots utmaningarna som följer med hobbyn. Framförallt vill hon betona att det är roligt att sticka. 

– Man ska sticka för nöjes skull, annars kan man lika gärna göra nåt annat, säger Emma.

Related posts