Sport 

Argentina besegrar Frankrike i VM-finalen – Lionel Messi äntligen världsmästare

Efter en jämn match drog Argentina det längsta strået och besegrade Frankrike efter straffar i fotbolls-VM. Detta innebär Argentinas första titel på 36 år. Samt att 35-årige Lionel Messi äntligen kan titulera sig världsmästare.

Igår avgjordes herrarnas fotbolls-VM 2022 i Qatar. Lagen som möttes var Argentina och Frankrike. För Lionel Messi kunde detta vara hans största match. Han hade nämligen inte lyckats vinna VM-guld under hela sin karriär. Han var nära 2014, när Argentina spelade finalen mot Tyskland i Brasilien, där Tyskland vann finalen. Igår lyckades han. Argentina lyckades vinna mot Frankrike efter ett straffavgörande och Messi kan äntligen titulera sig världsmästare. Kylian Mbappés Frankrike var nära på att försvara sin VM-titel från 2018, där de besegrade Kroatien i finalen. Men igår blev det silver för Frankrike.

Finalen slutade 2–2 efter ordinarie tid. Argentina gick upp till en 2–0 ledning innan halvtid, genom mål av Lionel Messi på straff efter 22 minuter och av Ángel Di Maria efter en argentinsk kontring i matchminut 35. Argentina hade övertaget genom hela matchen, men matchminut 79 fick Frankrike med sig en straff, som Kylian Mbappé steg fram och satte och vändningen påbörjade. En och en halv minut senare kom Frankrike med ytterligare ett anfall och där Mbappé fick bollen och satte sitt andra mål för matchen och resultatet 2–2. Målet var dessutom hans sjunde för turneringen. 2-2 stod sig resten av ordinarie tid och matchen gick till förlängning

I första förlängningskvarten hände ingenting. Men tre minuter in i andra förlängningskvarten, sköt Lionel Messi in sitt andra mål för matchen och hans sjunde för turneringen. Bollen var precis innanför mållinjen, som domarna uppfattade och dömde mål för Argentina. 3-2 stod sig länge och väl. Men i 118-matchminuten dömde domaren en andra straff för Frankrike. I Frankrikes skottläge täcker en argentinsk spelare med armbågen och straffspark var ett faktum. Mbappé stegade fram mot sin andra straff i matchen och satte den. Med sitt åttonde VM-mål i turneringen gjorde han 3–3 som stod sig förlängningen ut.

I straffavgörandet satte Argentina alla sina 4 straffar och Frankrike missade två och VM-guldet gick till Argentina. För Argentina var det första gången på 36 år, som landet lyckades vinna VM-guld och Messi kan nu äntligen titulera sig världsmästare. Det var också på tiden. Enligt Aftonbladet och SVT var detta Messis eventuellt sista VM-turnering.

Messi är äntligen världsmästare. I förmodligen hans sista VM-turnering
Messis meriter:
1 VM-guld
1 Copa America titel
1 OS-guld
11 Liga-titlar
4 Champions league titlar
3 Klubblags-VM-titlar
3 Supercupen-titlar
7 Ballon d’or titlar
Källa: SVT

Related posts

Leave a Comment