Hälsa 

I konst och musik har hon alltid funnit gemenskap

Lydia Sandström är bosatt på Söder i Stockholm. Hon pluggar idag till grundskolelärare och jobbar extra i ett galleri. Intresset för konst, musik och andra estetiska ämnen har alltid funnits där som en röd tråd genom livet. Hon beskriver hur alla aspekter av livet influerats av intresset och hur hon tror att det kommer gynna henne framöver. 

Lydia och jag sitter på ett kafé i Vasastan i Stockholm, bara några stenkast bort från där hon växte upp. I en stor lägenhet vid Tegnérlunden bodde hon tillsammans med sina föräldrar och sin syster. I högtalarna hemma hos familjen Sandström spelades det ständigt musik, under uppväxten var det ofta George Michael berättar hon. Lägenheten kom ett bli en samlingspunkt för inte minst hennes familj, men även många av hennes vänner och bekanta. Lydias mamma kommer ursprungligen från England och Lydia berättar att det gynnat henne att växa upp och inspireras av två kulturer. Hon beskriver också att detta gjort henne väldigt öppen till att knyta nya bekantskaper. 

– Jag älskar att ha fester och middagar där jag kan föra samman olika umgängen och där mina vänner kan lära känna varandra och knyta nya kontakter, säger hon.  

Hennes föräldrar har alltid inspirerat henne till att följa sina drömmar och brinna för det hon engagerar sig i. Lydias mamma jobbar med viner och vinprovningar och har alltid haft ett stort intresse för det, ett intresse som Lydia idag delar. Hennes pappa drev under många år en antikaffär och Lydia berättar hur hon ofta fick följa med på auktioner och loppmarknader, något som lärde henne att uppskatta vackra saker, gamla som nya. Som familj var de också måna om att resa så ofta de kunde, framför allt för att vara med om äventyr ihop. Men också för att de gav möjligheten att lära sig om nya kulturer och uppleva konst och musik i olika delar av världen. 

Jag kommer ihåg hur vår diskmaskin gick sönder och det stod mellan att köpa en ny eller spara pengar och åka till Japan. Vi alla prioriterade att åka till Japan, diskmaskinen kunde vi lösa sen

Lydias föräldrar har alltid uppmuntrat henne till att engagera sig i estetiska ämnen. Som familj gick de på många konserter och föreställningar och Lydia berättar att gemenskapen vid dessa sammankomster är en stor anledning till att hon älskar konst, musik, teater och liknande. Intresset för musiken blev mer seriöst när hon i årskurs fyra började på Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm, en musikskola där körsång står i centrum. Hon beskriver hur barn och ungdomar från väldigt olika bakgrund samlas på en plats och förenas i det gemensamma intresset för musiken. Det fascinerade henne och fick henne att inse att de flesta människor har något gemensamt. I sex år gick hon på skolan och i gymnasiet fortsatte hon på Stockholms Musikgymnasium, också en skola med fokus på körsång. 

– Vid många tillfällen under skolgången tänkte jag bara på hur tråkigt det var under körlektionerna, men sekunden jag slutade gymnasiet i trean efter nio år av körsång, fick jag körabstinens, berättar hon. 

Adolf Fredriks Musikklasser, där Lydia gick i skolan i årskurserna 4-9.

Musiken kom att bli Lydias sätt att sätta ord på känslor. Vid glada tillfällen gjorde musiken stunden bättre, vid jobbiga stunder har musiken varit sällskap och bekräftelse. Ju äldre Lydia blev desto mer uppskattade hon festivaler och konserter, framför allt för att det gett henne möjligheten att träffa många vänner. Hon beskriver hur atmosfärer vid musikaliska sammankomster så som festivaler, alltid gett henne väldigt mycket glädje. 

– Jag gick på min första festival när jag var 15 år och älskade det, vet inte hur jag fick mina föräldrar att säga ja, säger hon och skrattar. 

Efter studenten var Lydia osäker på vad hon ville göra, men hon visste att hon ville fortsätta engagera sig i något kreativ. Hon valde att studera konstvetenskap på Stockholms universitet och har idag en kandidatexamen i det. Anledningen till att hon ville plugga konst var att hon alltid älskat att gå på konstmuseum och vernissage. Lydia berättar att hon köpte målarsaker och skulle lära sig måla men insåg att hon uppskattar det teoretiska mer än det praktiska när det kommer till konst. Hon pluggade inte för att hon var säker på att hon ville arbeta inom konst, utan framför allt för att hon var intresserad och brinner för att ständigt lära sig mer. 

Intresset för det kreativa har aldrig varit ett sökande, det har alltid kommit naturligt
Lydia på ett kafé i Vasastan.

När hon var klar med sin kandidatexamen kände hon inte sig redo att slå sig ner och jobba med ett heltidsjobb, därför tog hon beslutet att flytta till Köpenhamn under en tid. Att bo och jobba där gav henne möjligheten att kombinera alla hennes intressen och erfarenheter.  

– Folk har så bråttom i livet idag, men jag vill ta min tid och njuta av livets resa och inte stressa till en destination, säger hon. 

Lydia beskriver att hon finner mest inspiration i att resa, framför allt för att det skapar äventyr. Men också för att det ger möjligheten att lära sig om andra kulturer och människor runt om i världen. Hon ser det som ett stort privilegium att hon har och haft möjligheten att resa så mycket. Däremot har det varit svårt under de senaste åren på grund av pandemin, något som gjort att hon uppskattar konsten och musiken ännu mer. Hon beskriver hur kreativa uttryck tar betraktaren eller åhöraren på en resa utan att behöva förflytta sig.

– Genom att vara öppen för olika genre och uttryck kan man skapa sig ett större sammanhang, säger hon. 

Nästa stora steg blir för Lydia att få sin lärarexamen och arbete inom yrket. Hon ser fram emot att inspirera barn och ungdomar och tror att alla hennes erfarenheter kommer vara till stor nytta. Konst och musik förenar många människor och hon tror att kreativiteten kommer vara till stor fördel för att inspirera som lärare. Att vara kreativ skapar också möjligheten att vara flexibel för att anpassa sig efter barnen och ungdomarna.  

– När jag var på min praktik upptäckte jag att planer ofta ändrades och då var det bra att kunna vara kreativ i hur en situation kunde lösas, säger hon. 

När vi skiljs åt är Lydia på väg till galleriet där hon extrajobbar, på kvällen är det vernissage. I videon berättar hon vad det innebär att jobba som galleriassistent. 

Related posts