Hälsa Personporträtt Sport 

Från soffan till IRONMAN

Den 22 augusti 2022 befinner sig inte Abbe Abosamara, 24, i varken Skara eller Karlstad. Han befinner sig på startlinjen till årets upplaga av ett av de mest kända Triathlonloppen – IRONMAN. Ett lopp som kräver år av träning men som Abbe enbart har haft sikte på i ett och ett halvt år.

Intresset för triathlon är stort men fortfarande väldigt nytt för Abbe som enbart varit aktiv inom sporten i snart ett och ett halvt år. I grunden är Abbe en lagsportsgrabb som spelat allt ifrån fotboll till hockey innan han valde att satsa helhjärtat på handbollen.

Abbe bor för tillfället i den lilla staden Skara tillsammans med sambon Ida och valpen Milo på fyra månader. Valet av stad är för att Ida spelar handboll där vilket gjorde det naturligt att flytta på sig då inget direkt höll honom kvar i Karlstad där de båda är ifrån. På dagarna jobbar Abbe på Mio’s lager i Skövde och på kvällarna tränar han för att bli en del av ”The Avengers” gänget.

Abbe i simhallen under träning

Från handbollen till datorn

Abbe föddes 12 juli i Västerås men är därefter uppvuxen i en förort till Karlstad, närmare bestämt Forshaga. Redan som liten var idrott en stor del hos Abbe och alla fyra barnen i familjen Abosamara deltog aktiv i diverse lagsporter. Idrotten som sedan tog med Abbe till Göteborg blev handbollen. På Kungsbacka handbollsgymnasium skulle han nu befinna sig i tre år – fast riktigt så blev det inte.

”Jag åt bullar, kakor, godis och drack en hel del Redbull framför datorn klockan fyra på natten. Då går man upp några kilon”

Det som skulle vara en liten bristning i ljumsken visade sig i stället ta hela säsongen att rehabba och inte tre veckor som det först var talat om. När det väl var dags att komma tillbaka till planen var det inte lika lätt längre.

-Alla andra kom i kapp och förbi mig i utvecklingen. Där tappade jag till slut motivation och självförtroendet strök också med. Så jag flyttade hem till Värmland.

Väl hemma i Forshaga la Abbe ner träningen helt och började i stället att spela dator och precis som i allt annat Abbe ger sig in på, blev han riktigt bra. Tyvärr blev detta även starten på en relativt ohälsosam livsstil. Från att röra på sig kontinuerligt till att sitta uppe halva nätterna framför datorspelet Counter Strike resulterade i att Abbe snart inte kände igen sig. Trots att han blev väldigt bra på hans nya intresse ville han egentligen något annat. Nu var det slut på skitmaten klockan fyra på natten.

Från nyårslöfte till en svensk klassiker

2018 gav Abbe sig ett nyårslöfte. Han skulle komma i sina kläder han använde på gymnasiet två år tidigare igen. Sagt och gjort ändrade Abbe hela sin livsstil och tog tag i både träning och kost och bara kort därefter hade han uppfyllt nyårslöftet. Men vad skulle han göra nu?

Efter detta nyårslöfte har Abbe hela tiden letat nya utmaningar, nya sätt att utmana sin kropp och knopp på. Den nya utmaningen efter detta blev en ”svensk klassiker”.

En svensk klassiker innebär att under ett kalenderår utföra fyra olika discipliner där du ska skida 90/60 km, cykla 315 km, simma 3 km och springa 30 km. I Abbes fall hade han siktet på Vasaloppet, Vansbrosimmet, Vätternrundan och Lidingöloppet.

2019 började hårdträningen och konditionen skulle upp. Då var det mest fokus på långdistans för att först klara av det 90 km långa Vasaloppet. Efter 7 timmar och 12 minuter var Abbe i mål vilket är långt bättre än medeltiden på loppet. Detta efter bara några månaders träning på skidor. Efter en veckas vila utan någon som helst träning var det sedan dags för hårdträning till cykelloppet Vätternrundan. För Abbe blev det verkligen hårdträning då han aldrig cyklat på en racercykel innan.

” I stället för att ge upp tänkte jag, vad är nästa?”

– Jag hade ingen sådan tävlingscykel så jag började på gymmet. Sen fick jag låna min flickvän Idas, mammas cykel. Det var också hon som tog med mig ut på min första runda, berättar Abbe.

Abbe på sin träningscykel han kan använda både inne och ute
Abbe visar att det finns onlinevärldar att cykla i på vintern – här är han i London

Bara någon månad efter starten av hårdträning till Vätternrundan satte Covid-19 stopp för evenemanget och helt plötsligt försvann möjligheten att klara av den svenska klassikern det året. I stället för att ge upp tänkte Abbe genast på nästa utmaning.

Från en annons till Kalmar

– Det var jättetråkigt när Vätternrundan ställdes in, det var ju min nya utmaning. Men i stället för att ge upp tänkte jag på nästa utmaning. Då kom det upp en annons på nätet om IRON MAN. Då hade jag aldrig hört talas om det förut, jag tänkte ju på Marvelfilmerna och the Avengers.

Efter att ha granskat tävlingen och annonsen om triathlonloppet kände Abbe direkt att detta var något för honom och att detta skulle bli hans nya utmaning. Ett triathlon innebär först simning 3,8 km följt av 180 km cykling för att sedan avsluta med ett maraton som är på 4,2 mil. Den största utmaning här kom att bli simningen.

– Då kunde jag bara bröstsim. Så jag skaffade ett medlemskap i badhuset och började titta på Youtube videos. Grottade ner mig som fan, kollade på eliten, hur de gör. Det är skillnad på elitsimmare och elittriathlon så jag hade en hel del att lära mig, berättar Abbe.

Abbe krålar under träning

Han hade redan börjat träna och känna sig bekväm med tävlingscykling, men att simma 3,8 km bröstsim skulle inte bli optimalt. Direkt blev Abbe medlem i en simklubb för att bemästra simsättet ”Krålning” och allt där till så som andningen, vilka muskler att ta i med, teknik. Detta visade sig vara mycket svårare än vad Abbe trodde.

”Man har lite för bra fantasi när man simmar på öppet vatten”

Under ett triathlon simmar deltagarna på öppet vatten vilket gör att de måste hålla koll på så mycket mer än om de simmar i en bassäng. I Abbes fall är det fantasin som tar emot lite. Att simma i mörkt grumligt vatten kräver mental träning, detta för att kunna känna sig bekväm och det tar lång tid att hitta det lugnet.

Från mållinjen till baksidan

Till alla framgångar finns det också en baksida inte alla är medvetna om. I Abbes fall är det hans sociala liv som bortprioriteras.

– Ibland isolerar jag mig för att bara fokusera och blir nästan lite manisk och där försvinner ibland mitt sociala liv. Den lediga tid jag har vill jag fokusera på träningen. Jag har dock hittat en mycket bättre balans idag än tidigare, men jag är målmedveten och det är träningen jag vill prioritera.

Abbe är dock inte själv i detta, trots att han gärna hade delat sitt intresse med en likasinnad får han jättemycket stöttning av sin sambo och sin familj hemma i Karlstad. Under varje tävling har de alltid funnits där och när startsignalen ljuder den 22 augusti ser han fram emot att bli framhejad av sina nära och kära när han tar sig an sitt första hela Triathlonlopp.

Häng med Abbe i simhallen!

Related posts