Hälsa Kost 

En annorlunda uppväxt på landet

Äta ekologisk mat och kompostera är kanske självklara val för den som värnar om miljön idag, men på 60–70-talet var det okonventionella val att göra. Margareta Forsberg växte upp med föräldrar som odlade biodynamiskt och hade egna djur och därav var nästintill självförsörjande, något som ansågs konstigt av andra människor. 

Båda Margaretas föräldrar växte upp på landet och kanske var det därför de bosatta sig själva och sin familj på landsbygden också. I en gammal skolbyggnad med stor tomt, strax utanför Västerås växte Margareta upp. Hennes föräldrar var allt annat än konventionella i andra människors ögon och på ryktesvägar fick hon höra om hur konstiga andra människor tyckte att hennes familj var.

– Pappa var ju högljudd om sina åsikter, sa vad han tyckte och brydde sig inte om andras åsikter om det, berättar hon.

Bild: Lina Eriksson

Margareta berättar att hennes pappa köpte boken Bondepraktikan, en bok med traditionella råd och tips för bönder, som han sedan följde till punkt och pricka för sin odling. Han hade även intresse för antroposofin och började därför odla biodynamiskt, en av de första typerna av ekologisk odling. Hon beskriver att hennes pappa hade sin egen kompost med halm och gödsel från djuren som han sedan berikade odlingsjorden med.

– När han gick med jordfräsen och berikade jorden så följde ankorna efter honom på rad och plockade maskar, berättar hon.

Grannen använde besprutning för sin odling men Margaretas pappa ansåg att om gifterna dödar skadedjur så är det antagligen inte så bra för människans hälsa heller. Hon berättar att hon hade stora kärl av nässelvatten som han sprayade på växterna. Vissa växter var svårare att odla biodynamiskt berättar hon.

–  Vitkål var något som var svårt att odla giftfritt, han gick och plockade bort larver för hand från dem, säger hon.

Hennes mamma arbetade som sjuksköterska och tyckte att det var viktigt maten inte innehöll massor av tillsatser. Därför lagade hon all mat från grunden och för det mesta av endast egenproducerade råvaror.

– Det var svårt när jag flyttade hemifrån och var tvungen att köpa råvaror i butik, inget smakade lika bra.

Related posts