Nyheter Sport 

COVID-utbrott i NHL öppnar för SHL-spelare i OS

OS i Peking går av stapeln den 4 februari nästa år och var planerat att bli den första OS-turnering där spelare från NHL deltar sedan 2014. Flertalet covid-utbrott inom NHL har lett till att det nu är osäkert om NHL-spelarna kommer delta. Ett OS utan NHL spelare öppnar upp chansen för spelare i de europeiska ligorna att delta, men vill de det?

Tidigare under dagen kunde vi rapportera om att NHL tvingats tidigarelägga sitt juluppehåll på grund av covid-smitta inom lagen. Beslutet kommer mitt i diskussionen om NHL-spelare skall delta i OS i Pekning nästa år. Ligan tillsammans med NHL-spelarnas fackförbund har fram till den 10 januari på sig att meddela om spelarna kommer delta, kommer beslutet senare än så behöver NHL kompensera den internationella olympiska kommittén, IOK. Enligt Aftonbladet förväntas ligan presentera sitt beslut senare under dagen.

Om NHL-spelarna avstår från OS spel öppnar det upp för spelare i de europeiska ligorna att delta. Den svenska förstaligan SHL meddelade igår att de är förberedda på att ändra i sitt spelschema om spelare i ligan blir uttagna till OS. Frågan kvarstår dock om spelarna i Europa själva vill delta i OS. Frölunda-spelaren Christian Folin säger i en intervju med rakapuckar.com att han förstår att spelare tvivlar på om de skall åka eller inte med tanke på pandemin och karantän i Kina, men att han inte skulle tveka att tacka ja om han fick frågan att delta i OS. Magnus Nygren, HC Davos, ställer sig frågande till varför spelare i europeiska ligor förväntas ställa upp i OS om NHL-spelarna inte åker.
– Vi vill också kunna spela hockey under så pass normala förhållanden som möjligt. Ingen – och jag är rätt säker på att jag pratar för alla – vill åka till Kina, hamna i karantän och spela ett OS bara för att det ska spelas, säger han i en intervju med Sportexpressen.

Related posts