Nyheter 

Nyinflyttad konstnär ställer ut två gånger om

Många konstnärer drömmer om att få ställa ut sin konst men det är inte alla som får. Men den nyblivna Jönköpingsbon Felicia Jädervik har fått göra det. Efter att ha uppmärksammats som instagram konstnär så har hon nu fått ställa ut på två krogar i Jönköping Nu vill hon inspirera andra att göra detsamma.

Instagram har blivit en plattform bland konstnärer att visa upp sin konst och se till att den sprids på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt. Formatet är som klippt och skuret i det sociala mediet som bärs upp av just bildpublicering. Att man kan skapa sig en fanbase och få feedback på sin konst och till och med sälja den har varit en stor dörröppnare för många. Men det är inte alla som går från att göra konst på instagram till att faktiskt få ställa ut sin konst fysiskt. Men det finns vissa lyckliga som lyckas.

Felicia Jädervik är 22 år gammal och kommer från Lidingö utanför Stockholm. Hon valde att flytta till Jönköping i början av 2020 i en ålder då de flesta kanske hellre blickar utomlands. Men Felicia berättar att det var det som från början var tanken.

– Ja, tanken var att jag skulle flytta till Barcelona från början. Hade planerat det länge och jobbat och sparat pengar. Men sen så kom pandemin och jag blev kär i en kille i Jönköping ungefär samtidigt. Så det fick bli Jönköping istället för Spanien, skrattar hon.

Felicia dricker långsamt ur kaffekoppen som hon har framför sig. Vi sitter i hennes lägenhet som hon bor i tillsammans med sin sambo och hans tre barn som bor där varannan vecka. Ett helt annorlunda liv mot vad hon hade sett framför sig i början av förra året. Men inte nödvändigtvis sämre för det säger hon.

Hon bytte alltså Ramblas mot Östra Storgatan, Tibbidabo mot Bondberget och Camp Nou mot Stadsparksvallen. Nu har hon sedan en tid tillbaka arbetat som servitris på en väletablerad och uppskattad restaurang i stan, och även om hon trivs bra så är det inte där som hennes passion ligger. Utan det är i hennes konstnärskonst och hennes skapande som hon lägger sitt största fokus.

Felicia har målat och skapat så länge hon kan minnas och har de senaste åren börja skapa mer och mer digitalt.

– Det jag gillar med att skapa digitalt är att det är så enkelt och lättillgängligt. Jag behöver inte massa material och färger utan jag kan sitta med min telefon eller dator på bussen eller hemma eller där jag är just då när kreativiteten börjar flöda och det är framförallt det som jag älskar med det.

Den digitala konsten som hon skapar lägger hon upp på instagram under sitt alias @glitterslampan. Om man går in på hennes instagramkonto så slås man snabbt över de skarpa färgerna, motiv med sexuella anspelningar och framförallt av väldigt mycket glitter. Hennes konto har ett hundratal följare och har även börjat ge ringar på vattnet utanför instagram. Hon har nu fått chansen att få ställa ut sin konst på Bongo bar på Tändsticksområdet i Jönköping. Det är hennes första utställning någonsin och den hade premiär tidigare i höstas under en vernisage som blev en klar succé.

– Jag blev väldigt positivt överraskad över responsen, samtidigt som jag inte blev det för jag vet ju att det jag gör är ju bra. Är man bra så blir man uppskattad.

Ett av Felicia Jäderviks många konstverk.

Det märks på den unge konstnären att hon är full av gott självförtroende samtidigt som hon ger ett väldigt lugnt intryck. Ett intryck av någon som har båda fötterna på jorden och inte låter sig svepas iväg av hybris eller högmod.

– Jag var ju oerhört nervös över tanken på att folk skulle se min konst hänga på en vägg. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Det blir mer verkligen och läskigt på något sätt. Men nu är jag ju framförallt oerhört taggad och stolt att få göra detta och responsen hittills har varit väldigt positiv. Jag har till och med få sälja några tavlor vilket känns jättekul.

Att hon har fått sälja sina tavlor menar hon är ett kvitto på att hon inte bara är duktig utan även att hennes konst faktiskt uppskattas. Det har uppskattats så mycket att det har gett ringar på vattnet. Nu ställer hon förutom på Bongo Bar även ut på krogen Izakaya Station. Så hon har alltså på kort tid fått ställa ut två gånger om i en stad hon nyligen flyttat till. På frågan om vart hon hoppas att hennes konst ska leda henne i framtiden så har inte Felicia något bra svar.

– Oj, jag vet faktiskt inte. Jag tar det nog lite som det kommer och får se vart det leder. Det viktigaste för mig är att jag får fortsätta att göra det jag älskar och att jag känner att jag utvecklas. Sen så vore det såklart roligt om folk fortsätter att uppskatta det jag gör.

På frågan om hon har några tips till aspirerande konstnärer i liknande situation som henne så är svaret kort och gott:

– Gör bara din grej och gör det du gillar. Ursäkta inte dig själv utan kör bara på, och var inte rädd att ta plats. Passion smittar så om du är passionerad över det du gör så kommer det märkas och andra kommer se det!

ericsporrong

Related posts