Nyheter 

Fler studenter känner sig ensamma

Att hela Sverige fick ställa om sin vardag på några veckor kom som en chock för alla. Events ställs in, planer blir uppskjutna, restaurangbesök blir till take-out och att jobba och studera hemifrån i morgonrock blir den nya vardagen 2020. Men vad händer för studenterna som är mitt uppe i sina studier och hur påverkas egentligen deras studentlivet? Jag har pratat med två studenter som pluggar på Jönköpings universitet för att höra deras historia.

Filip Järplind pluggar andra året ekonomi på Jönköpings universitet. Han har sedan i mars förra året pluggat på distans och haft sina föreläsningar på zoom på grund av pandemin. Han berättar att viruset kom som en chock och att ändra sina studier från campus baserat till att sitta hemma vid köksbordet har haft en stor påverkan.

Ena dagen satt jag i skolan med hundra andra klasskamrater och andra dagen sitter jag helt själv vid mitt köksbord och försöker förstå vad min lärare säger genom en kamera

Fler studenter än någonsin sitter idag framför en skärm och försöker samla ihop sina högskolepoäng till en utbildning. Inställda event och förinspelade föreläsningar gör det svårt att hålla studiemotivationen uppe. Filip är en av alla studenter som kämpar med att hitta studiemotivationen och studera hemifrån. Han berättar hur nästan alla av hans föreläsningar är förinspelade och att det är svårt att hitta motivation till att studera när han själv kan bestämma när han vill titta på sina föreläsningar. Han förklarar att det ofta kommer saker emellan eller att han väljer att göra andra saker istället.

Hemma vid köksbordet i sin morgonrock sitter Filip och pluggar. Foto av Sara Nässén.

Studenter väljer att åka hem

Jag knackar på hemma hos studenten Petra Larsson som öppnar dörren in till sin lägenhet. Hon pluggar human resources med inriktning psykologi andra året på Jönköpings universitet. Hon bor i en etta vid munksjöstaden i Jönköping nära vattnet med stora fönster med mycket ljusinsläpp. Ändå har hon knappt varit i lägenheten på senaste. Petra har sedan i våras pendlat mellan sin hemort Göteborg och sin studieort Jönköping. Hon berättar att det blir ensamt att sitta själv i sin studentlägenhet och hemma i Göteborg får hon istället träffa sin familj och vara omringad av människor.

Det blir lätt ensamt och tråkigt och eftersom jag ändå har allting online kan jag lika gärna sitta hemma med min familj där jag inte behöver vara ensam

Även fast det är en stor frihet att bestämma sina dagar berättar Petra att den största utmaningen är att hitta motivationen och koncentrera sig. Det finns många distraktioner hemma och det blir lätt att hon gör andra saker istället förklarar hon.

Både Petra och Filip berättar att de har fått lära sig hitta tips och tricks för att lyckas med studierna. Filip berättar att han har en plugg grupp som försöker träffas under tentaperioderna, där de pluggar inför en tenta tillsammans. Enligt honom blir det lättare och roligare att träffas i grupp och kunna hjälpa varandra.

Även fast vi försöker träffas i grupp blir det svårt att hålla motivation uppe, speciellt eftersom jag valde att studera på campus men blir tvingad att sitta hemma och lära mig genom en datorskärm

Vad har du för tips för att studera på distans?

– Försökt att ha en studiegrupp som har samma mål som dig. Jag tycker att det blir lättare att plugga tillsammans och kunna hjälpa och fråga varandra om man har frågor, säger Filip.

Ett skrivbord. Foto av Sara Nässen.

Studenternas sociala liv försvinner

Regeringen skyller i oktober 2020 på studenternas festande och att studenterna måste ta ansvar och sluta festa. Filip berättar att deras studentliv inte alls är sig likt och att det är orättvist att enbart skylla på studenterna.

Han förklarar istället att det ofta blir ensamt att plugga på distans och att många av hans vänner som bor i små studentrum på 20 kvm känner sig isolerade på grund av pandemin och distansstudierna.

Många av mina vänner väljer att åka hem till sina familjer istället för att vara i Jönköping. De känner sig ensamma, vilket jag kan förstå. Det blir deprimerande att sitta hemma i sin ensamhet och när våra sociala liv försvinner helt

Filip förklarar att studenters sociala liv försvinner helt. Han flyttade till Jönköping för att plugga och känner inte så många i staden. Han och hans kompisar träffas bara i smågrupper och följer regeringens rekommendationer men eftersom många väljer att lämna Jönköping blir det ensamt. Han försöker träffa de klasskamrater som väljer att stanna kvar och studera tillsammans och på så vis också få en slags social kontakt. Filip berättar att studenternas sociala liv får ta en rejäl smäll och att han saknar sitt gamla studentliv. 

Tillbaka hemma hos Petra ligger en resväska i hallen och hon förklarar att hon ska åka tillbaka hem till Göteborg om några dagar. Hon berättar att även fast det är svårare att koncentrera sig hemma hos sina föräldrar känns det bättre att vara där än i Jönköping.

Det ligger ju i människans natur att vilja ha andra människors närvaro och känna en gemenskap, men pandemin gör det svårt att inte känna sig ensam

Vad har du för tips till andra studenter som känner sig ensam?

– Våga ta hjälp och nå ut till folk i din omgivning! Du är definitivt inte själv med att känna dig extra ensam under dessa tider. Var inte heller rädd att höra av dig till andra i din klass för hjälp eller någon att snacka med, säger hon.

Finns fortfarande hopp

Både Filip och Petra berättar för mig att de ändå tror att saker och ting kommer kunna återgå till det normala inom en snar framtid. De hoppas båda att vaccinet kommer ha en positiv påverkan och att sommaren kommer bli till ljusare tider. 

– Även fast det är tuff just nu måste jag tro att saker och ting kommer bli bättre snart, säger Filip.

Studenterna Filip och Petras bästa tips för att lyckas med distansstudierna. Film av Sara Nässén.
Sara

Related posts