Corona Nyheter 

Att vara student under coronapandemin

Efter nästan ett helt år av studerande, vändes Victor Brendelökkens vardag upp och ner på grund av coronapandemin. Till en början trodde han och hans kompisar att viruset bara var något som var uppblossat i media, men det skulle snart visa sig vara något mycket allvarligare än så. Idag studerar han hemifrån och träffar sina kompisar minimalt, något som är långt ifrån det sociala studentliv han tidigare levde.

Jag är på besök hemma hos Victor Brendelökken i hans studentlägenhet. Victor är 23 år gammal, kommer från Göteborg och är en av alla studenter som har påverkats av den pågående coronapandemin. Han har studerat i Jönköping sedan hösten 2019, då han började på media – och kommunikationsvetenskapliga programmet på Jönköping University.

Han serverar mig kaffe och jag inleder med att fråga honom om varför han valde att just studera i Jönköping. Han svarar att han sedan tidigare hade en viss uppfattning om hur det var att studera i Jönköping, då han har väldigt många bekanta som valt att göra sina studier i Jönköping. Att de kompisarna hade trivts väldigt bra var något väldigt avgörande.

– Alla de personer jag känner som har studerat här tidigare har alltid sagt att det är väldigt bra stad att bo i. Sedan var det även vissa av mina närmsta kompisar som också tänkte söka till JU. Man visste ju om att vi skulle studera olika program och på så sätt skaffa oss våra egna nya kompisar, men det var alltid skönt att ha en trygghet i att man kände några.

Victor berättar vidare att början av studerandet var ungefär så han hade förväntat sig. Det var direkt mycket nytt folk som man lärde känna, det var nya regler att följa och det var en ny tidsrytm än tidigare.

En stor omställning

Victors studerande flöt på som vanligt under första hösten och början på våren. Det var inte förrän i mars månad som saker och ting skulle ändras, när coronaviruset hade började ta sig in i Sverige.

– I början blundade man en hel del för det. Det kändes inte allt som att det var något som skulle påverka en så mycket som det gjort. Man trodde väl mest att det var något som tidningarna ville använda sig av för att få lite extra klick på sina artiklar.

Med ett leende på läpparna berättar Victor att det var på väg in till studentföreningens nattklubb ”Akademien” som han kände att viruset påverkade honom första gången på riktigt. Detta var samma eftermiddag som regeringen gick ut med att endast 500 personer fick vistas i samma lokal, något som ledde till att de flesta nattklubbar stängde ner. Bara någon dag efter att nattklubben fick stänga ner, meddelade också skolan att den skulle stängas ner. All undervisning skulle nu ske på distans.

– Det var en stor omställning för oss. Att gå från att alltid träffa människor, till att knappt träffa några alls var väldigt tråkigt. Det var så sjukt mycket prat om det i sociala medier, och det enda man såg var att saker och ting fick stänga ner och ställas in. Det var inte alls roligt.

Victor berättar också om hans svårigheter att hitta disciplin. Han hade till en början av distansstudierna väldigt svårt att ha disciplin i skolan, då mycket av arbetet kunde göras på valfri tid. Han uttrycker att han tyckte det var svårt att sätta säg ner och få saker gjort, och att när han skulle ha lektioner på bestämd tid över den digitala plattformen ”zoom” var det även där svårt att hålla koncentrationen.

– När man studerar hemma lägger man sig gärna i soffan eller sängen, och då blir det väldigt uttråkande att lyssna på en lärare i flera timmar. I de allra flesta fall behöver man inte heller ha någon kamera eller mikrofon på, så man kunde gå iväg från lektionen lite hur man ville.

Campus på Jönköping University, tomt på studenter.

Livet runt om studierna

Alla studierna på distans var självklart den största omställningen i livsstilen för Victor, men i och med skolansnedstängning tillkommer det mycket annat. Enligt Victor är det sociala livet runt studierna väldigt viktigt, allt det som händer i koppling till skolan. Victor var vid denna tid med i utskottet ”Hype”, en reklam – och mediebyrå som drivs av studenter. Detta utskott var en av alla utskott som var tvungna att lägga ner sin verksamhet tillfälligt på grund av skolans nedstängning. Förutom detta stängde nästan alla skolans caféer ner, och biblioteket hade endast öppet några få timmar per dag.

Under våren infördes bara fler och fler restriktioner, och det fanns inte mycket att hitta på för Victor och hans kompisar i Jönköping. Han tog därför tillfället i akt att vara hemma så mycket som möjligt.

– Många av mina vänner hemma i Göteborg blev permitterade från sina jobb, så då passade jag på att åka hem mycket för att kunna umgås med dem. Vi hade ju all undervisning på distans så det fanns egentligen inte mycket anledning att vara i Jönköping överhuvudtaget.

Positiv inställning till framtiden

Efter en vår och sommar hemma i Göteborg såg verkligen Victor fram emot att starta en ny termin i Jönköping. Han bytte program till hösten 2020, och skulle nu börja en helt ny klass och studera något annorlunda än tidigare.

– Förutom att jag var spänd inför den nya klassen och nya programmet, var man taggad på att träffa folk igen. Vi hade fått reda på att det skulle bli någon typ av inspark, så man fick känslan av att allt var som normalt igen. Alla årskurs 1 skulle också få ha sina studier på skolan.

Det var ungefär i två månader som Victor nästan kunde leva som han gjorde innan coronapandemin. Han fick ha alla sina lektioner på skolan, det började hända saker på skolan igen och han fick träffa väldigt mycket människor. Men efter två månader kom den så kallade ”andra-vågen” till Sverige, och alla studenter fick återgå till distansstudier.

Victor såg dock inte detta som en lika stor motgång som i våras. Han berättar med ett leende på läpparna att han kommit till en punkt där han njuter av att kunna vakna en timma senare och slippa gå till skolan. För att vara med på lektionerna behöver han bara sätta igång datorn.

– Nu tycker jag inte alls det är lika jobbigt som man tyckte det var i våras. Man hade ju nästan all undervisning på distans sedan i mars förra året, så man är van vid det.

Victor förklarar att det har blivit tryggt att studera hemifrån, och att han ser mycket positivt med det. Förutom studierna tycker han också att den sociala biten är något man har fått vänja sig vid.

– Självklart saknar man allt liv på skolan, och att träffa en massa folk, men just nu vet man att det är av en viktig anledning vi faktiskt är hemma. Det är bara att gilla läget just nu.

Man märker på Victor att han är hoppfull och positivt trots situationen. Han uttrycker flera gånger under våran intervju att han tycker det är onödigt att gå runt och klaga. Han säger att man helt enkelt får gilla läget, och se fram emot att någon gång i framtiden träffa kompisar och klasskamrater utan att behöva tänka på smittspridningen.

Jonathan Pettersson

Related posts