Nyheter 

Stjärnskottet som förändrade allt

The monster ball tour. Turnén som fick den redan stora världsstjärnan att bli ännu större. 203 konserter på alla jordens bebodda kontinenter. Från Stockholm till Auckland. Turnén som blev den högst tjänade någonsin för en debutartist med sin debutturné. 230 miljoner dollar blev den slutgiltiga siffran för totala intäkter. Vi talar om ingen mindre än kvinnan som tog världen med storm, nämligen Lady Gaga.

Stefani Joanne Angelina Germanotta, som Lady Gaga egentligen heter, föddes på Manhattan 1986. Hon växte upp i en välbärgad familj där pappan jobbade som IT-entreprenör och mamman som telekommunikationschef. Utifrån ett västerländskt perspektiv hade familjen det bra nog för att klara sig på Upper West Side av Manhattan. Pengar hade de, utan tvekan, men jämfört med Gagas klasskompisar som bland annat var barn till rika företagare och fastighetsägare hade familjen Germanotta det inte i närheten av lika bra som de andra familjerna i närområdet. Under sin uppväxt sjöng och spelade Gaga piano såväl som att hon tog mycket teater- och danslektioner.

Under tonåren sökte Gaga många roller till olika musikaler och uppvisningar. Hon försökte ta så mycket teaterklasser och dansklasser på Broadway som möjligt och gjorde allt för att få synas och visa vad hon gick för. Hon skulle bli en stjärna, och det var det ingen tvekan om. Idag är Gabriel Nuay med mig, ett så kallat ”little monster” som Gaga kallar sina fans. Enligt honom själv skulle han kunna klassas som ett super-monster eftersom han i princip känner Gaga inifrån och ut.

– Jag upptäckte Lady Gaga genom en vän som hade hört debutsingeln Just Dance. Det var sent 2008 som jag hörde låten för första gången och blev totalt kär i den direkt, berättar Gabriel. Strax därefter hörde jag hennes andra singel Poker Face och därefter var jag helt fast vid Gaga.

Lady Gaga uppträder sin hit Poker Face på en utomhuskonsert i Europa under sommaren 2009. Det var drygt ett halvår innan den enorma turnén The Monster Ball Tour drog igång. (Bild tagen från Dreamstime.com).

Under 2008 började det talas om en ny artist. Hon kallas Lady Gaga och för många var hon bara en lättklädd ung kvinna som sökte folks uppmärksamhet. Ett debutalbum döpt till ”The Fame”, en låt som heter Paparazzi och en klädstil som inte följer en enda norm. Hur kunde hon då inte ha sökt efter uppmärksamhet? I intervjuer från både 2008 och senare år beskriver Gaga sin stil och musik som ett sätt att visa att framgång inte måste handla om att bli känd och hyllad. Framgång kommer från en själv och ens egna livsmål, menar Gaga.

Strax efter att The Fame släpptes och singeln Poker Face blev en hit öppnade fler och fler personer ögonen för det då nya stjärnskottet, Lady Gaga. Nu var det inte långt kvar tills hon skulle chockera världen ännu mer – nämligen med sin turné som hon tillkännagav den 15 oktober 2009. Turnén, som fick heta The Monster Ball Tour, drog igång redan en månad efter, mot slutet av november samma år. Här fick Lady Gaga visa vem hon var och efterosm det var hennes turné fanns det inga krav på censur eller ”vårdat” språk. Hon fick vara sig själv till fullo.

Den officiella postern som Lady Gaga och hennes team använde som reklam till turnén. På bilden syns Lady Gaga och några av hennes dansare. Den utmärkande stilen är dessutom tydlig för att locka så många som möjligt. (Bild tagen från Dreamstime.com).

The Monster Ball har ett speciellt upplägg utifrån ett konsertperspektiv eftersom det var som en musikalisk teater. Lady Gaga nöjde sig inte med en scen med snygga färger och musik. Hon skulle ha mycket rekvisita, och mycket olika sådana i flera teman. Det fanns en storyline genom hela konserten där publiken fick följa med från New York Citys gator till slutdestinationen – The Monster Ball. Konserten var uppdelad i fyra segment: city, subway, forest och the monster ball. Det fanns ett visst nytänkande bakom idén om att lägga upp en konsert på detta sätt, och trots att många andra artister sedan tidigare hade visat sin kreativitet satte det aldrig stopp för Gaga att ta det ett steg längre. Det skulle vara stort, högljutt, pampigt och rått. Stjärnan var dessutom noga med att det skulle finnas en tydlig struktur i konsertens upplägg. Alla segment som har en koppling till varandra, hennes tal emellan vissa låtar, skådespeleri och annat som kompletterade konserten och gjorde den till en unik sådan. The Monster Ball har ibland kallats för ”the first-ever pop electro opera”. Kritiker menar att Gaga skrev historia med den turnén och att hon på sätt och vis satte ribban otroligt högt för sig själv inför framtida turnéer samt för andra pop-artister som ville synas och höras lika mycket som henne.

203 konserter och över 1,5 miljon sålda biljetter senare. Gagas så kallade little monsters var många och fick följa hennes ett och ett halvt år långa turné. Gabriel Nuay är en del av Gagas fanbase och fick se The Monster Ball live i Globen för snart elva år sedan.

Det var verkligen en pop electro opera som många kritiker påstod!

– Jag vet inte ens hur jag ska börja med att beskriva The Monster Ball Tour. Jag hade tidigare inte sett något liknande och har efteråt heller inte sett en enda artist göra något på den nivån av kreativitet och engagemang, säger Gabriel med ett stort leende på läpparna. Jag kan ibland sakna The Monster Ball så mycket att jag brister ut i tårar, fortsätter han.

Turnén gav minst sagt ett tydligt avtryck på fansen, och detta inte endast för Lady Gagas kreativitet och förmåga att underhålla. Hon har alltid stöttat hbtq-personer och var tydlig med det sedan dag ett. I flera intervjuer har Gaga haft en underton av stöd för gay-communityt. I en tidig intervju från 2009 svarar Gaga ”the gay community” när intervjuaren frågar ”what’s the biggest thrill of your career so far?”. Hon fortsätter med att saga “they love sexual, strong women who speak their mind” såväl som hon förklarar att de inte dömer henne för den hon är. Hbtq-personer går igenom en egen kamp och vet hur det känns att vara förtryckta och därför står de bakom Gaga.

– Gagas kontakt med publiken var helt otrolig. Jag har gått på många konserter och sett många artister, men Gaga är nog den som har tydligast och mest personlig kontakt till sin publik. Hon talade till oss och lät till och med vissa fans ta mikrofonen och ställa frågor, mitt i konserten. Hon förmedlade en slags samhörighet, hon var en av oss och det händer bara inte, avslutar Gabriel.

Det är ett faktum att Lady Gaga tog världen med storm, och många av oss blev både chockade och förtjusta i stjärnskottets sätt att vara och förmåga att kunna uttrycka sig exakt som hon själv ville utan att bry sig om vad andra sa eller tyckte. Att hon dessutom blev mobbad i skolan stoppade aldrig Gaga ifrån att följa sina drömmar. Nedan hör du hur Stefani Germanotta gick från att ha stora drömmar till att vinna fyra exklusiva priser under ett år.

Lady Gaga uppträder sin hit Bad Romance på The Monster Ball Tour. (Bild tagen från Dreamstime.com).

barmanomattias

Related posts