Corona Nyheter 

Flera operationer skjuts upp – regionens sjukvård hårt ansträngd

Just nu har sjukvården i Jönköpings län det högsta trycket sedan pandemins utbrott. Över 70 personer vårdas på de olika sjukhusen i länet, där tolv av patienterna får intensivvård. ”Vi kan behöva inom kort ta hjälp från andra regioner för att lösa IVA-vården för alla”, Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Operation – och intensivvården är de verksamheter som just nu är mest ansträngda i regionen. Sjukvårdspersonalen på Ryhov i Jönköping behöver göra prioriteringar vilket resulterar i att de operationer som inte kräver akut genomförande får ökad väntetid. Personer som påverkas av detta får även besked med kort varsel med anledningen att operationspanelen vill ha en kort framförhållning. Detta för att försöka genomföra så många operationer på planerad tid som möjligt.

– Det är mycket tråkigt att vi inte kan erbjuda alla patienter operation inom utlovade tider, men som läget ser ut nu måste vi ta hand om patienter med covid-19 och prioritera i övrig vård, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör, kirurgisk vård.

Just nu behandlas 74 personer för covid-19 i region Jönköping. Sedan utbrottet i mars 2020 har totalt 14 137 fall av viruset registrerats i regionen, där dödssiffran ligger på 269.

– Vi är i ett pressat läge i sjukvården. Det blir fler och fler som behöver vård samtidigt som fallen bland personalen ökar. Alla fallen som registrerats sedan andravågen kom nu i oktober börjar verkligen ge effekt på sjukvårdspersonalen. Förra veckan såg vi en nästan tredubblad ökning på antal fall bland verksamhets anställda, säger Stefan Österström, socialdirektör region Jönköping.

Trots att ett vaccin inte är långt i från, uppmanas alla invånare i regionen att fortfarande hålla restriktionerna till punkt för att begränsa antal smittade. Vaccinering väntas starta i januari, där vårdpersonal och personer i nära kontakt med vårdpersonal kommer att prioriteras.

– Vi har redan nu kommit en lång väg med planerandet av hur vaccineringen ska skötas på ett smidigt och effektivt sätt. Vaccinet innebär dock två doseringar med tre veckors mellanrum, vilket gör att vi inte kommer se någon effekt av vaccinet förrän en bit in i februari, säger Stefan Österström.

Jonathan Pettersson

Related posts