Nyheter 

Ett positivt synsätt till sin synskada

Stargardts sjukdom är en ovanlig synskada som drabbar främst unga människor för att sedan stanna hos personen resten av livet. Idag har 28-åriga Jill Christensson sex procent syn på båda ögonen. Trots de svårigheter som synskadan för med sig låter hon det inte påverka hennes liv negativt. Hennes liv är fullt av aktiviteter och äventyr och hon skulle inte vilja byta ut det. 

”När jag var sex år och började skolan insåg jag att jag inte kunde se vad läraren skrev på tavlan och jag var tvungen att sitta närmare böckerna än mina klasskamrater. Jag minns att min bästa vän Emelie och jag alltid satt bredvid varandra i klassrummet. Hon skrev av tavlan och så kunde jag snegla i hennes bok och på sätt hänga med.”

Jills fyra år äldre syster har den genetiska ögonsjukdomen Stargardts sjukdom, så när Jill började visa upp liknande symtom tog hennes föräldrar med henne till ögonmottagningen. 

”Det bekräftades att jag hade stora problem med synen som inga glasögon eller linser kunde hjälpa. Det enda som kunde rekommenderas för mig var avancerade läshjälpmedel eller förstoringsglas. Jag ville dock inte ta emot något hjälpmedel då jag inte ville vara annorlunda. För mig var det viktigt att dölja mitt funktionshinder för andra.”

Den Jill jag möter idag är en glad, positiv och inspirerande person. Hon berättar hur jobbigt hon tyckte det var att som barn och ungdom ha en synskada och hur hon försökte dölja det. Idag väljer hon att se sin situation som något positivt som har format henne till den person hon är i dag.

”Jag förstår och vet hur det känns att inte vara som alla andra. Jag älskar mitt liv och skulle inte byta ut det om jag ska vara ärlig.”

Jill när jag möter henne för en intervju.

Idag bor Jill i en lägenhet i Jönköping tillsammans med sin sambo och deras lilla katt. Hon studerar till arbetsterapeut på Hälsohögskolan och trivs fantastiskt bra med det. Det finns bra hjälpmedel som underlättar att studera med en synskada men de är inte helt lätta att bära på.

”Varje dag åker jag till skolan med en sju kilo tung lådkamera i väskan som jag använder till att läsa med, skriva i och helt enkelt fungera som en vanlig person i skolan.”

Jill jobbar även extra som massör, något hon älskar. Där är datorn specialanpassad så att hon kan ta betalt och läsa på skärmen. Intresset för massage har funnits hos Jill sedan ung ålder, då hon hörde att blinda personer var överrepresenterade inom yrket då man ansåg att en blind person skulle ha bättre känsel. Hon gick en utbildning i Sörmland och blev certifierad massageterapeut, coach och personlig tränare. När hon bodde i Australien jobbade hon på en salong där hon lärde sig nya tekniker vilket gav en bred kunskap och ny erfarenhet inom yrket. Många kunder berömmer hur bra massagen är, om det beror på att Jill har bättre känsel på grund av sin synskada vet hon inte.

”När det gäller massageyrket är det en fördel att jag inte alls behöver använda min syn vilket får mig att känna mig mer avslappnad och det är inte alls ansträngande.”

Jag provar att bli masserad av Jill.


Jill berättar att synskadan påverkar hennes vardagliga liv genom att det är svårt att känna igen människor på håll och det är näst intill omöjligt att känna igen personer enbart på deras utseende. Hon kan inte se människor i ögonen då hennes fokus inte längre fungerar som den ska. Det är inte oproblematiskt men återigen lyser Jills positivitet igenom och hon låter inte synskadan begränsa henne. 

”Med allt detta sagt påverkar den (synskadan) mig inte så mycket. Eller så är jag så van att det inte är något jag tänker på. Jag har dessutom skapat strategier som hjälper mig i vardagen. Jag känner inte igen människor på utseende men däremot på rösten, jag kan inte se folk i ögonen istället fokuserar jag på att ge ett varmt kroppsspråk. Framför allt är min strategi att vara ärlig om min synskada och ge människor en chans att förstå varför jag är som jag är.” 

När Jill inte ägnar sig åt studier eller arbete tränar hon brasiliansk ju-jutsu, är på gymmet, umgås med vänner eller lyssnar på ljudböcker och podcasts. Hon tycker det är viktigt att fylla sitt liv med mycket aktiviteter, både arbetsaktiviteter men också roliga!

”Min mamma har alltid uppmuntrat mig till att aldrig begränsa mig och det har jag inte gjort. Mina tonårsår var fulla med fester, cigaretter, bus, dejtande och andra dumheter. Sedan började jag jobba och skaffade sambo. Jag flyttade till Australien helt ensam då det alltid hade varit en stor dröm, där tävlade jag i bikinifitness och sportmodell. Idag tävlar jag i brasiliansk ju-jutsu och har två guldmedaljer hittills. Ingenting är omöjligt för mig. Förra våren besteg jag Kebnekaise, allt för att bevisa för mig själv att allt går. Det gäller att se möjligheter istället för hinder. Nu låter jag kanske lite skrytsam men det jag vill säga är att min synskada inte begränsar mig.” 

Jill har hittills två guldmedaljer i brasiliansk ju-jutsu och förra året besteg hon Kebnekaise med sin sambo.

Det kan vara svårt att känna sig annorlunda men det är de saker som gör oss annorlunda som också gör oss unika och speciella. De svårigheter vi möter i livet formar oss och gör oss till de vi är idag. Så länge man har vilja och en positiv inställning klarar man allt, även att bestiga höga berg. Det är Jill ett bra bevis på! 

Elvira

Related posts