Kultur 

Miss World Sverige: ”Jag ser vad jag hade kunnat missa”

Fantastisk, nedvärderad och multikulturell. Så skulle 20-åringen som representerade Sverige i Miss World 2019 beskriva skönhetstävlingsvärlden. Men hur ser den världen egentligen ut, och hur tar man sig dit?

För en månad sedan var Daniella Lundqvist, 20, i London och representerade Sverige i en av världens största skönhetstävlingar, Miss World. Daniella är uppväxt i en liten stad på den småländska kusten – Oskarshamn. Men hur kommer det sig att en tjej från de småländska skogarna hamnade på en av de största skönhetstävlingarna i världen?

 – Jag har verkligen halkat in på ett bananskal. Det började med att jag modellade och mina vänner rekommenderade mig att söka till Miss Universe Sweden. Det gick faktiskt väldigt bra första året, jag blev 1st runner up (red. anm. 2a plats) i den tävlingen. Sedan var det andra tävlande från den tävlingen som rekommenderade mig till andra tävlingar.

Under det senaste året har Daniella hunnit med fler tävlingar än jag ens visste fanns.

– Det är ett bra sätt att resa på om man är pank!

Daniella iklädd folkdräkt, en av klänningarna man kan se henne på scen i.

Resorna blev minsann många. Det började i december 2018 då hon var i Sydkorea på ”Miss University”. Sedan bar det av till USA där hon representerade Sverige i ”Miss Continents”. Efter det stod Kina och ”Miss Tourism” på tur och hon avslutade året med att åka till London och tävla i ”Miss World”.  Trots att Daniella är väldigt tacksam över året och allt hon fått se och uppleva står det nu inga fler tävlingar på schemat.

– Jag kan inte tävla högre än såhär! Säger hon och skrattar.

Resandet blir det nog inte heller slut på. Hon säger med glädje i tonen att hon nu har vänner hon måste hälsa på i vartenda land!

 Att sluta arbeta med skönhetstävlingar har hon dock inte planerat att göra. Tillsammans med ägarna av Miss World Sverige jobbar hon just nu på att leta sponsorer och lokaler för att genomföra en kröning av Miss World Sweden 2020, något hon säger legat på is i flera år då efterfrågan inte varit så stor. Hon hoppas att det kommer att ändras nu.

Klänningen Daniella bar under Miss World.

Det goda och det onda

Benämningen skönhetstävlingar är dock inte ett ord Daniella tycker är representativt för allt vad dessa tävlingar innebär. Hon beskriver branschen som nedvärderad och säger att den borde få mer ”cred”.

Jag tycker den inte får så mycket ”cred” den behöver få, det är en väldigt fin branch att vara i överhuvudtaget.

Nej, det är mycket som inte stämmer med den bild många har kring skönhetstävlingar, säger Daniella. Att tävlingarna bara är tjejer som går omkring och vinkar för att imponera på killar säger hon inte alls är sann.

– Jag tror inte det är så många straighta killar som sitter och tittar i publiken där, det är ju mest pagent-enatusiaster.

Hon säger att flera också ser branschen som antifeministisk, men även där tycker hon att bilden är skev.

– Jag skulle säga att det är helt tvärt om! Där, om någonstans, får man vara sig själv! Jag har aldrig fått en kommentar om hur jag ser ut. Det man får mest komplimanger för är ens personlighet.

Daniellas personlighet märker man av fort. Lyssna bara till hennes beskrivning av det pinsammaste som hänt henne under en tävling, jag kunde inte hålla mig för skratt:

”Nej! Ungen gjorde det!” utbrast Daniellas mamma när hon såg Daniella göra det pinsammaste hon någonsin gjort på scen.

Trots att branschen låter helt fantastisk när Daniella berättar om den finns det baksidor. Det finns tävlingar där deltagarna knappt får mat och till och med kan bli slagna, tävlingar som inte borde få ha sin licens, säger Daniella. Hon uppmanar alla som är intresserade att börja med skönhetstävlingar att vara nyfikna men försiktiga för att undvika att bli utnyttjade.

– När det är så många som vill vara med är det lätt att hamna snett, men var nyfiken, snoka runt lite och kolla med dem som tävlat innan om de rekommenderar tävlingen. Det finns alltid folk som vill dig illa och som utnyttjar att tjejer vill in i branschen, så stå på dig och ställ frågor.

Ställ frågor! Är tävlingen legit så kan de svara på frågorna!

Daniella önskar själv att hon hade följt dessa tips när hon var med i sin första tävling.

– Jag var väldigt ung och naiv. Det visade sig vara mer av en reality-show än en skönhetstävling, vilket jag inte alls var beredd på. Jag skulle gjort mer research och ställt fler frågor.

Suicide Zero

En stor del av skönhetstävlingar idag är välgörenhet, berättar Daniella. ”Miss World” har en värdegrund som bygger på uttrycket ”Beauty With a Purpose” och beskrivs av Julia Morley, ägaren av varumärket ”Miss World”, som kärnan i ”Miss World”. På hemsidan förklarar hon att varje tävlande väljer en välgörenhetsorganisation som är viktig för landet och presenterar sedan organisationen under ”Miss World”. 

Daniellas valda organisation är Suicide Zero, en ideell organisation som arbetar för att minska självmorden i Sverige (källa: Suicide Zeros hemsida). Organisationen, säger hon, var väldigt naturlig för henne att välja då hon själv har erfarenheter av depression och självmordstankar. Att ha tagit sig ur det gör att hon nu vill hjälpa andra som har det jobbigt.

– Jag ser livet på ett lite annorlunda sätt, jag ser verkligen vad jag hade kunnat missa. Det har fått mig att vilja kämpa för dem som fortfarande mår dåligt, så ingen går miste om något.

Daniella har jobbat som volontär för Suicide Zero i ungefär ett år.

Att Daniella brinner för välgörenheten hon arbetar för blir tydligt när hon talar riktat till den som har det kämpigt. Lyssna till hennes ord:

Hedvig Westman

Related posts