Lokalt 

Skydda dig mot vinterkräksjukan

Nu under den mörkare tiden på året så smyger sig vinterkräksjukan runt hörnet. För att skydda sig mot viruset finns det möjlighet till vaccination för alla i länet.

Vinterkräksjukan kommer varje år och drabbar en större del av befolkningen. För att hindra att bli smittad är det en god idé att besöka din vårdcentral och vaccinera dig mot vinterkräksjukan. Det gör du genom att boka tid eller komma under drop-in tiderna som finns för varje enskild vårdcentral. Viruset sprider sig väldigt snabbt, vilket gör det lätt att bli smittad. Bortsett från vaccination som är det mest effektiva sättet att skydda sig, kan man också tänka på följande enligt 1177:

  • Tvätta händerna noga och ofta med tvål och vatten. Framför allt när du varit på toaletten och innan du ska äta.
  • Använd enbart flytande tvål och torka händerna med egen handduk. När du är på offentliga platser använd pappershanddukar.
  • Undvik att besöka personer som har vinterkräksjukan.

Det är många som använder sig utav handsprit för att skydda sig mot viruset. Men enligt uppgifter från Aranka Westman, AT-läkare på länssjukhuset i Kalmar, gör handsprit ingen som helst nytta.

Handsprit är typ värdelöst. Dödar inte virus. Man måste skölja bort dem från händerna.  

Aranka Westman, AT-läkare på länssjukhuset i Kalmar

Tvål och vatten är enda sättet att få bort viruset från händerna. Det är även viktigt att veta hur man tvättar händerna på bästa sätt, så inget virus finns kvar på händerna. Börja med att skölja händerna. Ta sedan rikligt med tvål och gnugga länge. Var noga med att tvåla in händernas ovansidor, mellan fingrarna och tummarna. Skölj och torka sedan noggrant. Använd dig gärna av engångs- eller pappershanddukar om många är sjuka i din omgivning. Stäng även at kranen med handduken. Sen är dina händer säkra.

Moa Conradsson

Related posts