Campus Lokalt 

Något så litet som en kopp kaffe kan göra stor skillnad

I söndags avslutades årets upplaga av Musikhjälpen. I en vecka låstes programledarna Daniel Hallberg, Farah Abadi och Miriam Bryant in i en glasbur på Kärlekens torg i Västerås. Temat för Musikhjälpen i år var Sex är inte ett vapen, ett ämne som berörde många, inte minst här i Jönköping.

Jönköping var inte sena med att engagera sig under Musikhjälpen, vi kunde se engagemang i olika sportföreningar, företag, skolor och mycket mer. Studentradion på Högskolan i Jönköping, Radio K, är den insamlingen som har samlat in mest pengar med en summa på runt 65 000kr. Detta genom ett event de kallar Radio K bryr sig, en livesändning på 24h med många aktiviteter. Elmer Lidström, som är studioansvarig i utskottet, berättar hur stolta de är över eventet.

– Det fanns något för varje student. Vi sålde frukost, lunch, middag och fika hela dagen. Vi anordnade bland annat två konserter, en livepodd, en intervju med Kvinno- och tjejjouren och en självförsvarskurs. Det fanns så mycket mer, studenter kunde buda på auktioner, köpa lotter eller bara hänga. 

Radio K bryr sig anordnas årligen av utskottet och i år har de satsat stort.

– Vi valde att utveckla den tekniska biten och byggde en stor scen. Vi fick även in fler auktioner och sponsorer, allt möjliggjorde att vi kunde samla in så mycket som möjligt.

Radio K bjöd på lunchkonsert med Live in colour

För Lidström och hans utskott var det viktigt att få studenterna att förstå vart pengarna skulle ta vägen och hur enkelt det var att göra skillnad.

Allt som krävs är att du köper en kopp kaffe, så enkelt är det att göra skillnad. Och vilken skillnad vi kommer kunna göra med pengarna. Man blir nästan mållös när man ser summan och inser att man har varit en del i det här.

Men det är inte bara studenterna på Högskolan i Jönköping som samlat in pengar. Jönköpings energi har en bössa där de kommer skänka det dubbla de samlar in. Marie Tigerberg på Jönköpings energi berättar om deras vision, en god kraft för ett gott samhälle, och hur det var självklart att de ville bidra till Musikhjälpens ändamål. De uppmanade främst sina medarbetare att donera till bössan, men deltog också i Vätterhems tomtelopp där de donerade 100 kr för varje tomte som sprang.

Årets Musikhjälpen samlade in 50 miljoner kronor som nu kommer gå till olika organisationer som arbetar för att förebygga sexuellt våld i krig och konflikter.

leila

Related posts