Nyheter 

En mer hållbar nyårstradition

När klockan slår tolv på nyårsafton är det tradition för många att skåla i champagne medan fyrverkerier lyser upp natthimlen. Det är en vacker syn och en mysig stund. Iallafall för vissa.  

För många djur är nyårshelgen en mardröm fylld med oro och rädsla. För deras känsliga öron låter smällarna som höga explosioner och många djurägare tvingas tillbringa nyårsnatten hemma medan de försöker lugna sina oroliga djur. Djur i det vilda blir också skrämda. I sina försök att fly från det höga smällandet kan fåglar flyga in i fönster och fyrbenta djur kan i sin panik springa ut på vägar och tunna isar och skada sig. 

Även människor kan plågas av de höga smällarna och blinkande ljusen. Om du lider av PTSD efter att ha varit i krig kan fyrverkerierna låta som pistolskott och plötsligt känns det som att du befinner dig i krigszonen igen. 

Förutom den plast och det skräp som fyrverkeripjäserna lämnar kan de också innehålla tungmetaller som bly och kvicksilver. När Kemikalieinspektionen gjorde stickprovskontroller hos svenska importörer av fyrverkerier hittade de förutom tungmetaller även ämnet hexaklorbensen. Det är ett svårnedbrytbart ämne som kan vara cancerframkallande och som har varit förbjudet i Sverige sedan 1980.

MSB menar att användning av fyrverkerier kan leda till att människor skadas. Vanligtvis beror det på felhantering samt att alkohol ofta är inblandat. 

Fyrverkeriernas era går kanske mot sitt slut men nyårsafton kan ändå bli en fin högtid med samma gemenskap som innan. Ett alternativ som många kommuner väljer är att ha en lasershow istället. Det kostar mer än fyrverkerier men då det är bättre för både människor, djur och miljön känner många att det är värt det. Kan det bli en ny tradition att vi på nyårsafton skålar i champagne medan en lasershow lyser upp natthimlen? 

Elvira

Related posts