Campus 

8 tips för att överleva tentaperioden

Julen är runt hörnet men ändå kan ledigheten kännas långt bort för många studenter. Med mindre än en vecka kvar av terminen har tentaperioden dragit igång med full fart – och vi har tagit reda på hur man bäst överlever en vecka full av stress och sömnlösa nätter.

Tentaperioden, eller tenta-p som många studenter ofta benämner det som, är för många en tid av alldeles för mycket koffeinhaltiga drycker och dålig mat. Enligt produktivitetsbloggen.se bör man undvika socker och tung, kaloririk mat om man vill maximera sin produktivitet och istället få i sig saker som mörk choklad, citrusfrukter och vatten. Även kaffe eller te kan hjälpa till när fokuset börjar tryta.

Vi gick runt på Campus i Jönköping och frågade studenterna om deras bästa tips för att överleva veckorna innan en tenta.

1. Drick mycket vatten. Skönt både för hjärnan och för att du då tvingas ta pauser och gå på toa.

2. Ät ordentligt med mat, men glöm inte snacksen. Trots att du står dig länge med en ordentlig frukost, lunch och middag så är det bra att ha lite annat att stoppa i sig när energin börjar försvinna.

3. Välj en plats som funkar för dig! Vissa människor tycker om att plugga ihop med andra och vissa vill ha lugn och ro omkring sig, var noga med att känna efter vad du själv behöver.

4. Sömn är A och O – försök att inte leva på kaffe och energidryck. Trots att man är konstant utmattad så behöver man sömn och inte snabba lösningar med koffein, dessutom blir man lätt stissig av för mycket koffein i kroppen.

5. Pauser, pauser, pauser! Oavsett om du vill plugga intensivt i två timmar och sen ta paus i en halvtimme eller om du vill köra kortare intervaller så är pauser viktiga.

6. Rör på dig. Ett pass på gymmet eller en kortare promenad – vad som funkar för att få igång hjärnan. Dessutom frigör det endorfiner som gör att tentaperioden känns mindre tungt.

7. Fastna inte i snabbmatsfällan! Det känns kanske smidigare att beställa pizza, men matkoman när kroppen försöker smälta maten är inte värt det.

8. Börja i tid! Och om du tyvärr inser att du är lite sent ute, satsa hellre på att kunna vissa områden riktigt bra än att försöka lära dig allt på ett dygn – det slutar ändå inget bra.

Källor: https://www.produktivitetsbloggen.se/att-ata-och-dricka-vid-skrivbordet-att-maximera-produktiviteten/

Matilda Söderström

Related posts