Nyheter Samhälle 

Celiaki – den dolda folksjukdomen

Vissa kallar det för ytterligare en hälsotrend. Andra talar för att det bara är trams. Men forskningen har exploderat de senaste åren inom området. Jag pratar om glutenintolerans, eller rättare sagt celiaki. Kalle är 17 år gammal och har haft diagnosen celiaki i snart fem år. – Jag har stenkoll på vad jag får äta och inte äta nu för tiden. Man lär sig efter tiden vilka livsmedel som innehåller gluten och inte.

Kalle, 17 år

Vad är celiaki?
Celiaki är en kronisk sjukdom som innebär att den drabbade är allergisk mot proteinet gluten. När den som är sjuk får i sig gluten uppstår en inflammation i tarmen som sedan skadar tarmluddet. Tarmluddet som skadas sitter i tunntarmens slemhinna och det är tack vare tarmluddet som kroppen kan ta upp olika vitaminer och mineraler. Men när tarmluddet skadas så kan våra kroppar inte längre ta upp vitaminerna och istället förstörs andra viktiga näringsämnen. Om en person som lider av celiaki inte får rätt diagnos och fortsätter att äta mat som innehåller gluten så kan tarmluddet till slut försvinna helt. Detta kan i sin tur leda till näringsbrist och ohälsa. Något som Kalle drabbades av på grund av sin celiaki. Vi får lyssna till hans egna ord i ljudklippet nedan. 

Det är någorlunda ovanligt att gå ner så pass mycket i vikt att den drabbade personen blir mager och sjuk i en ätstörning. Ofta beror ohälsan på att tarmen är så pass inflammerad att inga nödvändiga näringsämnen tas upp av kroppen. I Kalles fall var det en kombination av näringsbrist och utebliven hunger som gjorde att han rasade i vikt och hade svårt att äta. – Som minst vägde jag 42 kilo. Jag mådde så dåligt att jag hade svårt att svälja mitt egna saliv.

De första symptomen
Symptomen för celiaki varierar från person till person och i Kalles fall var det tappad aptit och att han mådde dåligt som gjorde att hans föräldrar började misstänka att något var fel. När man tänker på en tolvårig och aktiv kille så är det nog vanligare att föreställa sig att han roffar åt sig berg av mat på tallriken.Inte att maten är killens värsta fiende.

För många så börjar misstankarna för eventuell celiaki med jobbiga magbesvär. Särskilt vanligt är det med perioder av diarréer och svår förstoppning. Trötthet och utmattningssyndrom är också vanligt och det beror många gånger på att personens tarm är skadad och inte kan ta upp näringsämnen och vitaminer som behövs. Kalle berättar att han alltid har haft lite problem med sin mage.

–Hela min familj har i stort sett känsliga magar. Så jag var ganska van vid att ha dagar som var sämre än andra gällande magen. Men både jag och mina föräldrar insåg efter ett tag att detta inte var normalt. Du tappar inte aptiten och mår så dåligt att du är sängliggande om det inte är något som är fel med dig.

Diagnosen celiaki
För att fastställa att en person har celiaki så måste hen göra ett blodprov. Om personen har celiaki kommer läkaren att se en viss grupp av antikroppar i hens blodprov och därmed fastställs diagnosen. Man kan också göra en tunntarmsbiopsi som görs med gastroskopi. En liten slang förs ner igenom munnen och halsen för att ha ett vävnadsprov från tunntarmens slemhinna. Vävnadsprovet analyseras sedan för att se om tarmluddet är skadat och om det är skadat lider du av celiaki. I ljudklippet ovan berättar Kalle att han fick sin celiaki fastställd genom ett blodprov och en gastroskopi. Men förutom att undersöka om Kalle led av celiaki så kollade det även upp om han hade drabbats av ytterligare något.

–Eftersom att jag mådde så pass dåligt så ville läkarna ta fler prover på mig för att se om det endast var celiaki eller något allvarligare. Som tur var så hittade de inget annat på sina prover efter att de hade analyserats.

För att personen som söker vård ska få en korrekt diagnos så måste hen fortsätta att äta mat som innehåller gluten ända fram till att läkarna har kunnat ge en slutgiltig diagnos. Glutenfri mat hjälper nämligen tarmen att läka så om personen byter kost under tiden kan det vara svårt att fastställa om det är celiaki eller inte. Detta kan vara väldigt påfrestande för den som söker vård på flera sätt. Dels kan det ta lång tid att få ett läkarbesök och dels för att personen förmodligen mår dåligt på ett eller annat sätt.

–Jag tyckte att det var extremt jobbigt att vara tvungen att fortsätta äta glutenmat eftersom att jag mådde så dåligt. Det tog också ganska lång tid innan vi fick en läkartid så det var helt enkelt bara att härda ut.

Att leva med celiaki
Personen som blir diagnostiserad med celiaki kommer att få leva med sjukdomen hela livet. Det är en vanlig missuppfattning att sjukdomen kan växa ifrån dig när du blir äldre men så är inte fallet.

I början kan det vara krångligt att veta vad man får äta och inte om man lider av celiaki. Detta upptäckte Kalle snart efter att han fick sin diagnos.

–Jag blev förvånad över hur mycket gluten det finns i olika typer livsmedel. Sojasåser, lakrits och choklad för att ta några exempel. Ibland undrar jag om tillverkarna inte har tillsatt gluten i maten bara för att… den känns absolut inte nödvändigt i mycket.

Kalle rekommenderar nyblivna glutenintoleranta att köpa boken ”Ingredienslexikon” som är skriven av Svenska Celiakiförbundet. Där i kan du snabbt se om ett livsmedel innehåller gluten eller inte. Men boken vänder sig också till andra typer av intoleranser och den finns även att ladda ner som app.

I början av sin diagnos kan det vara väldigt jobbigt men om man bara är noga med sin kost så reparerar sig kroppen och mår bra sen. I dag vet de allra flesta vad ordet ”glutenintolerant” betyder och därför finns det i dag en mängd olika sorters bröd, pasta och godis som är glutenfritt. Även restauranger och fik brukar kunna anpassa sig och erbjuda glutenfria alternativ. Kalles resa började 2013 och han känner sig fortfarande inte helt reparerad, men det kommer. Han är extremt noga med sin kost och upptäcker hela tiden mat och fika som han både kan och inte kan äta.

 – Mina bästa tips till en som nybliven intolerant är att läsa på om hur skadligt gluten faktiskt är för din kropp om du lider av celiaki. Även om du inte känner av det så skadas tarmen ändå så det är viktigt att vara påläst och uppmärksam. Och glöm inte att tillverkarna kan ändra sina recept när som helst så ta för vana att slänga ett öga på innehållsförteckningen ibland! Vissa gillar att ”förbättra” receptet med att lägga till lite gluten i…

Läs gärna mer om celiaki:
celiaki.se
1177.se

Ellen Haglund

Related posts