Kultur Nyheter 

Vill du rädda en gris? Satsa på en grön jul!

6500 ton julskinka såldes i Sverige under 2017. Detta innebär att miljoner grisar slaktas för att ligga på våra julbord. Regnskog skövlas för att kunna producera foder till grisarna som sedan skickas till Sverige. Men kan vi inte skippa julskinkan och även annat kött på julbordet? Såklart vi kan!

Vissa anser att det bara är en trend. Andra påpekar att det är nödvändigt för vårplanets överlevnad. Jag pratar om veganismen som har ökat explosionsartat de senaste åren. Köttsubstitut som är gjorda på sojabönor, ärtor och havre finns i alla möjliga former. Både som frysvaror och färska. Tack vare grönsaksbullar, korv, filéer och färdigrätter är det i dag lätt att byta ut köttbiten på tallriken. Och julbordet är inget undantag.

I många svenska hushåll anses julskinkan vara det allra heligaste. Traditionen tros sträcka sig så långt bak som till 1600-talet där en bit nyslaktat griskött ansågs vara riktigt fint. Nu för tiden äts skinka dagligen på frukostmackan, på pizza eller i en pasta carbonara. Det är med andra ord vardagsmat och lätt att få tag på. Men även köttbullar, prinskorv, gravad lax och Janssons frestelse är viktiga komponenter till det svenska julbordet. Och trots en brådskande klimatkris som knackar på vår dörr väljer många svenskar att inte klimatanpassa sina matvanor under julen. Matbloggaren Gustav Johansson tror att det handlar om att vi är bundna till våra mattraditioner.

-Det brukar pratas om att vi svenskar inte har en matkultur, men det är ju verkligen skitsnack. Vi är minst lika traditionsbundna som nästa land om inte merAtt då fira en växtbaserad jul kan vara en utmaning. Framförallt om du tror eller antar att du bara för att du äter växtbaserat måste ge upp traditionella köttbaserade rätter.

Tack vare experiment, kreativitet och forskning har det framställts substitut och produkter som gör att vi med enkla medel kan veganisera våra klassiska maträtter på julbordet. Och det är precis i tid. För att vår moder jord ska må bra behöver vi minska vår köttkonsumtion drastiskt, och nu för tiden är det inte ett problem. Vi behöver inte längre äta ett kilo kött per person vid jul. Nu kan vi låta grisarna leka fritt i leran.

Här hittar du länkar till recept på veganiserade julklassiker

Ellen Haglund

Related posts