Kultur Nyheter 

Nu är det jul igen

Nu är det jul igen. Barnens högtid. En högtid fylld av förväntan, spänning och familjefrid. En högtid där pepparkaksbak med mormor står högst upp på schemat tätt följt av klä julgranen och se det senaste avsnittet av julkalendern. Där julmust, lussekatter och tomteskum på en måndag är ett måste och snögubbsbygge efter skolan är standardaktiviteten. Där det största problemet är att inte kunna somna dan före dopparedan i rädsla för att missa tomten. Julafton är en dag när hela familjen är samlad. Alla är glada. Alla skrattar och ingen stressar. Alla är tillsammans.

Det är den bästa dagen någonsin. Eller den värsta.

Alla barns jul består inte av glittrande snöflingor och kärleksfulla vuxna. Många barn ser istället sina nära och kära förvandlas fullkomligt – de får se vuxna vingla omkring, höra hur mamma skrattar högre och pappa säga saker han aldrig skulle sagt annars. Det är obehagligt och förväntningarna om en sagolik julafton tillsammans blir rena mardrömmen.

Förändringen beror på en sak och det är alkohol. Att barn inte märker om man “tar några glas” är bara en dålig och extremt uttjatad ursäkt. De kanske inte förstår vad som händer eller varför de vuxna beter sig så konstigt men självklart märker de något. De märker att något inte står rätt till. De märker en förändring. Och de blir oroliga.

Under julledigheterna har Bris kontakt med cirka 1200 barn och ungdomar som känner sig otrygga i sitt hem. Ett barn ska inte behöva få en klump i magen eller känna oro inför julhelgen och ett barn ska inte behöva undra om den här julen kommer sluta likadant som den förra. Om de ska behöva leda pappa till sovrummet igen eller hålla upp mammas hår. Det är inte ett barns uppgift att ta hand om fulla vuxna – inte på julen, inte någonsin.

Ha en vit jul och sätt barnen först.

För nu är det jul igen. Låt det bli den bästa dagen någonsin och skippa alkoholen. 

Dricker dina föräldrar för mycket under julen? Ring Bris på numret 116 111.

Hanna Green

Related posts